top of page

Wat is jouw rol in The A-team?

  • Foto van schrijver: Pieter De Valk
    Pieter De Valk
  • 11 mei
  • 3 minuten om te lezen

In de jaren ’80 hadden we op televisie The A-Team, een Amerikaanse actieserie. Deze serie gaat over een groep huurlingen die in hun busje dwars door de Verenigde Staten trekt. Onderweg helpen ze onderdrukte mensen in hun strijd tegen rijke criminelen en onderdrukkers. Kenmerkend voor de serie was de unieke combinatie van humor, stripachtige actie en avontuur.

 

In ons dagelijkse werk krijgen we ook te maken met situaties waarvoor The A-team ingezet zou kunnen worden: een nieuw project, een belangrijke opdracht, het halen van een deadline, een werkoverleg. Tegenwoordig maken we hierbij veelal gebruik van allerlei hippe methodes, zoals LEAN, Agile en zo meer. Maar soms kan het ook gewoon goed zijn om terug te keren naar de basis: onze medewerkers en hun kwaliteiten (ja écht, dat kun je proberen). In mijn werk zie ik regelmatig dat kijken naar de talenten van mensen - en deze gericht inzetten - kan leiden tot prachtige resultaten. En nee, daarvoor hoef je echt niet eerst alle kleurenprofielen etc. in kaart te brengen in dure, ellenlange extern begeleide sessies. Gewoon je goed verstand gebruiken als leidinggevende of - stel je eens voor - met elkaar een gesprek voeren over waar iedereen goed in is of blij van wordt. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt!!

 

Ik neem je mee in de personages van The A-team, misschien dat je jezelf in één van hen herkent:

 

Kolonel John “Hannibal” Smith

Dit is de sigaar rokende leider van het team. Hij kreeg de bijnaam Hannibal omdat hij een briljant strateeg is. Hij is een meestervermommer en het grote brein achter de plannen om de missies tot een succesvol einde te brengen. Een van zijn favoriete uitspraken is dan ook “I love it when a plan comes together” (“Ik houd ervan als een plan werkt”).

 

Hij wordt B.A. genoemd. Dat zijn zijn initialen maar het kan ook "bad attitude" betekenen (wat verwijst naar zijn agressieve gedrag). B.A. is de krachtpatser en de techneut van het team. Hij is dol op kinderen, maar heeft last van vliegangst. Dat is de reden waarom hij meestal verdoofd wordt voor ze gaan vliegen.

 

Zijn bijnaam Faceman, meestal afgekort tot Face, verwijst naar zijn knappe gezicht, waarmee hij veel voor elkaar krijgt. Face is de regelneef van het team. Zonder enige moeite weet hij van alles te regelen. Vooral bij het vrouwelijk schoon kan hij veel voor elkaar krijgen.

 

Hij is de piloot van het team. Hoewel hij officieel tot gek verklaard is, is hij een waardevol lid van het team. Hij doet vaak vreemd, maar weet zijn mannetje te staan. Hij is dol op dieren (vooral zijn onzichtbare hondje Billy). Murdock wordt met rust gelaten nadat kolonel Lynch zichzelf er in aflevering 1 van overtuigd heeft dat Murdock geestelijk gestoord is. Vaak moet Murdock voor een opdracht uit een psychiatrische inrichting ontsnappen. B.A. en Murdock hebben vaak ruzie of een woordenwisseling omdat B.A. niet goed om kan gaan met het vreemde gedrag van Murdock, maar stiekem zijn ze wel op elkaar gesteld.

 

In de eerste aflevering gaat verslaggeefster Amy Allen op zoek naar het A-Team. Daarna werkt ze een tijdje met hen samen. Later wordt ze vervangen door Tawnia Baker, een collega-verslaggeefster.

 

Het mooie van The A-team vind ik nog steeds dat zij in iedere aflevering te maken krijgen met een bepaalde uitdaging (bestrijden van het onrecht). Vervolgens werken ze volgens een bepaald stramien:

1.     Ze stappen in hun zwart met rood gestreepte busje en gaan op pad;

2.     Ze bedenken een plannetje;

3.     Ze gaan aan de slag, ieder doet datgene waar hij/zij goed in is;

4.     Er wordt geknutseld;

5.     Ze krijgen te maken met een tegenslag, maar geven niet op;

6.     Ze gaan in de aanval;

7.     Er wordt geschoten en er zijn explosies, maar er vallen géén doden!;

8.     Ze overwinnen de tegenstander;

9.     Ze vieren feest en Hannibal zegt: “ I love it when a plan comes together”;

10.  Ze gaan verder naar het volgende avontuur.

 



En? Zie jij jezelf terug in een van bovenstaande karakters? Dan heb jij een set unieke talenten, waarmee je jouw organisatie een enorme dienst kunt bewijzen. Veel (werk)plezier!

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page